Főtámogatónk:

LikeBox

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Tájékoztató a 16. életévét betöltött vízilabdásaink részére

Hivatkozva a 43/2011. (III. 23.) Korm. rendelet a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló előírásokra és a Magyar Vízilabda Szövetség (továbbiakban: MVLSZ) hatályos Doppingellenes Szabályzatára, az alábbiakban olvashatják az „Adatkezelési tájékoztató antidopping nyilatkozathoz” című dokumentumot.

Adatkezelési tájékoztató antidopping nyilatkozatokhoz 2020.11.19. (PDF)

 

Úszó szakosztály

– Az úszás jelentős pozíciót foglal el városunkban.

Az úszás egy alap sport. Az egyik leghatékonyabb mozgásforma, ami a létező összes izomcsoportot tökéletesen megmozgatja tetőtől talpig, a túlterhelés veszélye nélkül, plusz javul a tüdő, a szív, a keringés szervrendszerének teljesítőképessége. Már az ókori görögöknél is a műveltség fokmérője volt. Nem beszélve az ókori római fürdőkultúráról, Napóleon seregében pedig a kiképzés része volt. Ezt felismerve, manapság szinte mindenhol benne van a kötelező testnevelésben az úszásoktatás. Ez egy egyéni, készség sport, ahol a szorgalom, a kitartás és a monotónia tűrés nagyon fontos szerepet játszik. Megmutatkozik az iskolai eredményekben, a későbbiekben a majd a munkahelyeken. Ebben a közösségben fejlődő gyerekek nem fognak lógni, táppénzre menni.

A szakosztály a hetvenes évek végén alakult, Tóth Károly, a mindenki Karcsi bácsija vezetésével akkor még fedett uszoda nélkül. Úgy edzettünk november végéig, hogy egy olajkályhával fűtött kisbuszban öltöztünk át és irány a medence. Télen hét közben szárazföldi edzések, hétvégén Szolnokra vagy Békéscsabára jártunk át úszni.

14522735_534330320110311_7320425048147511856_n

Tóth Károly 1917.09.25-2000.04.05.

Edzői munka Mezőtúr 1978-1994

– Edzői diploma 1967. Testnevelési Főiskola

-1981 Országos versenybíró

-1983 társadalmi munkáért arany fokozat

-1986 Kiváló munkáért Miniszter Tanácsi kitüntetés

-1987 Szolnok Megyei Úszó Szakszövetség Elnökségi tag

– A budapesti MAFC-nál kezdett el versenyszerűen úszni, de közbeszólt a II. világháború.

Öt év kiesés után edzőként folytatta. Jó barátság fűzte Kovács István egykori sportfelügyelőhöz, ezért vállalta el Tóth Károly, hogy összehozza Mezőtúron az úszószakosztályt.

 

– A mezőtúri úszószakosztály 1978.05.01-től működik.

A városban addig nem volt hagyománya az úszósportnak. Uszoda nem volt. Nyáron, a strandon edzettek, télen a nagyobbik langyos vizű kismedencében. Hétvégeken pedig a szolnoki Damjanich uszodában. Az akkori lemorzsolódás okai főleg a szülők részéről, hogy hideg a víz, és féltették a gyerekeket a megfázástól. Mára sokat javult a helyzet, hiszen 1989 óta fedett uszoda van Mezőtúron. Általában 50 gyerekkel foglalkozott, akik közül többen országos versenyeken döntős úszók voltak. A hét öt napján utazott Tiszaföldvárról a városunkba az edzések miatt.

– Vallja, hogy heti 3-4 edzés csak szinten tartásra elég, 5-6-al már jelentős eredmények is felmutathatók és az úszószakosztály fejlesztésénél a versenyzési lehetőségek megteremtését kell biztosítani!

– Az akkori gyerekeknél a csapatmunka jó, egyéniben nagy tündöklések nincsenek.

A rendelkezésre álló anyagi lehetőségek biztosították a versenyzők fejlődéséhez szükséges versenyeken való részvételt.

 

Karcsi Bácsi után Baukó Péter, Zalán Csaba, Dévay László és jelenleg én (Csipes Andor) látom el a vezetőedzői szerepet.

-1978.04.15-tól MAFC

-1988-tól Honvéd Szabó Lajos SE.

-1992-tól Városi Sportiskola

-2010-től Mezőtúri Közművelődési és Sport KN. Kft.

 

Szakosztályunk 2016 június 1-től Invictus Úszó és Vízilabda SC. Kft. keretein belül működik. Az úszásoktatásért Baukó Péter felel, az utánpótlás és a versenyzők edzője Csipes Andor.

Az új egyesület új lehetőséget kínál az úszó- és a vízilabda sportélet fejlesztésére. 2016-ban megalakult egyesületünk – a régiek szellemi örököseként – ezt a folyamatot szervezi és menedzseli, a mai kor lehetőségeinek megfelelően.

Az egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy városi és kistérségi utánpótlás nevelési szerepet töltsünk be. Ennek érdekében edzési, edzőtáborozási, versenyzési, és menedzselési lehetőséget kívánunk biztosítani a sportoló gyerekek számára, úszás- és vízilabda sportágakban.

Az oktatás Baukó Péter felügyeletével, Kéki Dorottyával kiegészülve több csoportban folyik hétfő, szerda, péntek és hétvégén. Majd fölkerülve hozzám 2 csoportban folyik a fitnesz, utánpótlás, kicsik és a versenyzők felkészítése. Igény még lenne a szülők részéről, de sem az időpont (16 óra előtt nem engedik ki a gyerekeket az iskolából) sem az uszoda délutáni leterheltsége nem engedi meg, hogy több csoportban foglalkozzam a gyerekekkel.

A nevelés során célunk a közösségépítés, az egyén tehetségének kibontakoztatása, és az egészséges életmód propagálása és elterjesztése, de lényeges az országos versenyeken való eredményes szerepelés is. Feladatunknak tartjuk úszóversenyek és vízilabda tornák szervezését, és a tehetségkutatás-gondozás koordinálását is.

Fontos, hogy úszóink igazi közösséget alkotva rendszeresen látogassák az edzéseket, ezzel elősegítvén folyamatos és töretlen fejlődésüket, mely elengedhetetlen a versenyeken való részvételhez, illetve az azokon való jó szerepléshez. Kiemelnénk, hogy nem csak a sikeres gyereksportolók nevelése a célunk! El szeretnénk érni úszóinknál a sportos életvitelt, a sport szeretetét, a küzdeni akarást, illetve hogy a számítógép és az elhízás helyett az uszodát válasszák. A gyerekek mindezekből felnőtt korukra sokat profitálhatnak!

Nálunk az uszodában a gyerekek megkapják azt a kellő útravalót, hogy az iskolában és a civil életben is megállják a helyüket. Nem tudok olyan úszót, aki elkallódott volna.

Fontos tudni, hogy szép és gyors úszótechnikát csak meghatározott heti edzésszám és szorgalmas gyakorlás eredményezhet 2-3 év alatt. Más edzések melletti heti 1-2 úszóedzéssel nem lehet meg tanulni szépen úszni.

Vallom, hogy nyitottnak kell lenni, és odafigyelni az új edzésmódszerekre, technikákra. A legfontosabb azonban az, hogy az alapoktól kell mindent megtanulni, gondolok itt arra, hogy a kicsi, 4-5-6 éves gyerekek oktatásával kell kezdeni, mert ha velük nincs meg ez a tapasztalat, akkor a nagyok hibáit is sokkal nehezebb kijavítani.

Úgy gondolom, hogy a világbéke és a téridő kontinuum stabilitásának megőrzése érdekében az úszás ne csak a lemondásról, szenvedésről, önfegyelemről szóljon, hanem, hogy a fiatalok a sporton keresztül eljussanak odáig, hogy testük és lelkük harmonikus együttműködése majd a társadalom javát szolgálja a későbbiekben.

Csipes Andor úszóedző

14457557_534329990110344_8097100048923317349_n